Warning: Declaration of SLB_Lightbox::_options() should be compatible with SLB_Base::_options($options_config = NULL) in /var/www/vhosts/zip2gether.nl/httpdocs/wp-content/plugins/simple-lightbox/controller.php on line 7 Warning: Declaration of SLB_Themes::_options() should be compatible with SLB_Base::_options($options_config = NULL) in /var/www/vhosts/zip2gether.nl/httpdocs/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.themes.php on line 9 Gong Xi Fa Cai • My CMS Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /var/www/vhosts/zip2gether.nl/httpdocs/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 281

Gong Xi Fa Cai

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is de belangrijkste Chinese feestdag van het jaar. De meest gebruikelijke Chinese term voor een nieuwjaarswens isGong Xi Fa Cai’. Als je dit letterlijk vertaalt dan betekent het: Ik wens je je rijkdom te vergroten.

Vanavond is het dan zo ver. Vanavond nemen we afscheid van het jaar van het Paard en verwelkomen we het jaar van de Geit. Wanneer het Chinees Nieuwjaar plaatsvindt wordt bepaald door de Chinese kalender, maar het valt altijd in de periode van 21 januari en 20 februari. Dit jaar valt het Chinees Nieuwjaar op donderdag 19 februari. In tegenstelling tot de viering van de Westerse Oud & Nieuw, duurt de viering van het Chinees Nieuwjaar langer dan 1 dag. Om precies te zijn wordt het gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Kantoren en banken zijn meestal 6 dagen dicht. Fabrieken aan de Chinese kustprovincies liggen zelfs een aantal weken stil. De fabrieksarbeiders komen meestal uit de armere Oostelijke provincies van China en moeten hierdoor lange reizen maken om terug te keren naar hun familie om samen het Chinees Nieuwjaar te vieren. Meestal zien ze hun familie maar 1 keer per jaar. Dit is dan ook de reden dat de fabrieken wat langer dicht zijn. Elk jaar leidt dit tot grote migratiestromen in China.

Familie, eten en drinken zijn de belangrijkste onderdelen van de Chinees Nieuwjaar viering. Op oudejaarsavond probeert men met de eigen familie thuis te zijn om uitgebreid te eten en te drinken. In de eerste dagen van het nieuwe jaar worden er bezoeken gebracht aan vrienden en familieleden. Het is dan uit den boze dat men met lege handen bij iemand op bezoek gaan. Meestal wordt er fruit, zoetigheden, drank of goede thee als cadeaus meegenomen. Kinderen krijgen dan van de getrouwde stellen rode envelopjes met geld (één van de man en één van de vrouw), de zogenaamde ‘Hong Bao’. Men gelooft dat geluk in twee delen komt, zo geeft men het geluk door aan de andere generatie.

We raden zakelijke reizigers aan om niet in de periode van Chinees Nieuwjaar naar China te reizen om zaken te doen. De kantoren en de fabrieken zijn namelijk dicht. Houdt ook rekening met het tijdig plaatsen van uw orders bij de Chinese leveranciers. Probeer uw orders voor het Chinees Nieuwjaar te laten leveren. Als u te laat uw orders plaatst en ze kunnen hierdoor uw orders niet voor het Chinees Nieuwjaar opleveren, dan moet u rekening houden met een aanzienlijk langere levertijd dan dat u gewend bent.

Chinese-new-year-2015-goat-with-golden-geometric-pattern

Rest mij nog om u Gong Xi Fa Cai te wensen!

18-02-2015

Deel: